Fotoselli kapı günümüzde nerede ise her binada yer alan bu kapılar, otomatik açılan kapı olarak ta bilinmektedir. Fotosel kapıların üst kısımlarında yer alır. Fotoselli kapı,Fotosel sistemi oluşturur. Foto dirençler ile fotosel sistemini ortaya çıkarmaktadır. Foto dirençler ışık ortamına göre değerleri değişiyor. Genel olarak kadmiyum sülfid'den yapılmaktadır. Maruz kalınan ışık yoğunluğuna göre bu direncin değeri değişmektedir. Direnç değerini ışık değerinin düşmesi yükseltir. Işığa duyarlı bu sensörlerde ( haraket algılayıcı ) yer alan foto dirençler insan gözüne benzer.
Genel olarak cam ya da görünen paslanmaz çelik krom çerçeveli camlar ile hazırlanan tasarımlar kolay geçiş sağlıyor. Enerji tasarrufu için üretilen bu kapılar geçiş alanına girdiğinizde sizi anında algılar ve kendiliğinden açılır. Kapının açılmasında fiziksel bir güce ihtiyacınız olmaz. Kullanımı zahmetsiz ve kolay olan Fotoselli Kapı sistemleri estetik olmaları ile de tüm dekorasyonlara uyumludur. İşletme imajının sürekli olarak yeni görünmesini sağlayan bu kapıların hareketi fotosele bağlıdır. Bu nedenle ısı kaybını minimuma indirir.
Özellikle giriş ve çıkışın yoğun olduğu alanlarda sessiz ve opsiyonel çalışma özelliği ile de tercih edilmektedir. Bu fotoselli kapıların çalışma sisteminde bazı detaylar bulunuyor. Bu detayları şöyle sıralayabiliriz.
Radar olarak bilinen bu sistem kapıya yaklaşan objeyi algılar. Kızılötesi ve mikrodalga frekanslarla çalışan bu sistemde obje algılandığında düşük voltojlı elektrik sistemi Kontrol Paneline gönderilmektedir. Bu çalışma mantığındaki ilk aşamadır.
Bu sistem kısmı kapının ana beynidir. Bu kapıların yönetim kısmında kullanılan bazı fonksiyonlar bulunuyor. Bunlardan en yaygın olanları arasında normal mod yani aç- kapa özelliği yer alıyor. Gece modun'da olduğunda fotoselli kapı sürekli olarak açık kalabilirken sürekli açık modu tercih edildiğinde kapının açılıp kapanma durumu olmayacaktır. Kış modunda ise kanatlar yarıya kadar açılacaktır. Bu şekilde ısıdan çok önemli oranlarda tasarruf edilebiliyor. Örneğin; E100 kontrol paneli bulunan modellerde bilgisayara entegre olarak kullanılabilen bu sistemler uzaktan bu şekilde kontrol edilebiliyor. Kontrol paneli kapının iç mekana denk gelen ana gövde profili içinde yer alıyor.
Ana malzemesi alüminyum olan profillerden oluşan kanat profilleri sisteminde kanatların ağırlığı otomatik kapının performansıyla doğru orantılı olacaktır. Bu da sistemin sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlayacaktır. Mesela 4 mm+ 4 mm cam kullanılan bir kapı da 2200 mm geçiş yüksekliği bulunabiliyor. Tek bir kanadın ağırlığı ortalama olarak 50- 60 kg arasında olabiliyor. Otomasyon çift kanat olduğu için 100 ile 120 kg arasındaki kanatları taşıyabilmesi önemlidir.
Genel olarak sistemin en önemli kısmını ise motor ve yürütme grubu oluşturuyor. Günümüzde dekoderli motorlar çok fazla kullanılıyor. Yürütme grubuyla motor birbirine bağlı olarak çalışmaktadır. Doğru orantılı performans içinde olan bu sistemde hız ayarı ve ağırlık ayarı gibi kısımlar motor ve yürütme grubu performansına göre belirlenmektedir.